1:45
Śląskie granie i śpiewanie (N-napisy dla niesłyszących)
2:00
Przebojowa noc w TVT
4:40
Muzyka na Dobry Dzień
6:30
Muzyczne perełki - propozycje
7:20
Bobaski i Miś
7:30
7:42
7:43
Nie Tak - rozmowa z Wojciechem Saługa, Marszałkiem Województwa Śląskiego
8:05
8:08
8:10
Gość Dnia
8:30
Cztery Pory Lasu
9:00
Rodzina Treflików
9:20
Bobaski i Miś
9:30
TV Okazje
11:00
Muzyka na Dobry Dzień
11:30
11:42
11:43
Nie Tak - rozmowa z Wojciechem Saługa, Marszałkiem Województwa Śląskiego
12:05
12:08
12:10
Gość Dnia
12:30
TV Okazje
14:00
Lasy Państwowe (Audiodeskrypcja)
15:00
Muzyczne popołudnie
15:30
Muzyczne perełki - propozycje
16:30
16:42
16:43
Nie Tak-rozmowa z Michałem Pierończyk, Prezydentem Rudy Śląskiej
17:05
17:08
17:10
Cztery Pory Lasu
17:30
Program rozrywkowy
18:30
18:42
18:43
Nie Tak-rozmowa z Michałem Pierończyk, Prezydentem Rudy Śląskiej
19:05
19:08
19:10
Rodzina Treflików
19:30
Program samorządowy
20:00
Filmowy wieczór w TVT - Piąte. Nie zabijaj.
21:30
Kaberet - Cezary Pazura
22:15
Nie Tak-rozmowa z Michałem Pierończyk, Prezydentem Rudy Śląskiej
22:35
Program samorządowy
23:00
Muzyczne perełki - propozycje
23:45
Śląskie granie i śpiewanie

W Chorzowie trwa Mikołajowy Festiwal Czekolady i Prezentów.

W Chorzowie trwa Mikołajowy Festiwal Czekolady i Prezentów. Postawione są stragany z przeróżnymi łakociami. Na rozstawionej obok scenie pojawiły się także zespoły. W ramach festiwalu odbyła się m.in. parada Mikołajów i Mikołajek.

Od soboty, 2 grudnia trwa Mikołajowy Festiwal Czekolady i Prezentów na chorzowskim rynku. Na stoiskach można znaleźć wszystko: kupimy zarówno gorącą czekoladę, grecką baklawę, miody, grzaniec, ciepłe posiłki z food trucków czy malowane anioły i rękodzieło.

– Od zawsze fascynowały mnie programy podróżnicze, gdzie ludzie na przykład jechali do Azji, chodzili po bazarach i kosztowali potraw, które nie są u nas spotykane. Zawsze mnie to kręciło i zawsze chciałem poznawać różne smaki. W momencie, gdy pojawiły się pierwsze jadalne owady w Polsce, zakupiłem je, żeby sprawdzić, jak one smakują. Ponieważ uwielbiam słodycze, wpadłem na pomysł połączenia ich z czekoladą – opowiada Pan Jakub Giermek z Jake Grub Micro Farm.

Jak dodaje, owady nadają czekoladzie chrupkości. Same w smaku przypominają orzechy, prażone nasiona słonecznika lub pestki dyni.

– Mój dziadek miał przed wojną karuzelę na łańcuchach – tak zwany „keciok”. Grywała tam czasem katarynka, ale zupełnie inna niż moja. Na takiej katarynce na walec można było zagrać 7-8 melodii – o wiele mniej niż na takiej, która wykorzystuje taśmę perforowaną. Kupiłem tego typu katarynkę 30 lat temu i pojawiam się w różnych miejscach, gdzie nas zapraszają – opowiada pan Jan.

Materiały prasowe/ fot. Mateusz Czajka